Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 10-07-2024Nieuw

2023-2024 Nieuwsbrief 11


Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

Nieuwsbrief 11

(laatste van 2023-2024)

Agenda


Do 18 juliLaatste schooldag kleuters.
Alle kinderen zijn om 13:00 vrij,
Vrij 19 juliLaatste schooldag klas 1 t/m 6  kinderen zijn om 11:00u vrij
za 20 juli t/m zo 1 sepZomervakantie!
Ma 2 sept1e schooldag klas 1 t/m 6
Di 3 sept1e schooldag kleuters


In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Danielle de Vaan stelt zich voor
  • Uit de kleuterklas
  • Sfeerimpressie Sint Jansfeest
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


Terugkijkend op dit schooljaar ben ik trots! Trots op onze leerkrachten die elke dag de beste lessen voor de leerlingen bedenken en ontwikkelen. Zelfs in het weekend, als ze genieten van een vrije dag, lopend door de duinen of over het strand, blijft hun hoofd ratelen, bedenkend wat ze aan de lessen toe kunnen voegen om de kinderen enthousiast naar huis te laten gaan. Trots ook omdat de leerkrachten elke dag het sociale klimaat in de klas proberen te verbeteren. Ze hebben hoge verwachtingen, zodat elk kind gelijke kansen krijgt. Ieder kind verdient elke dag weer opnieuw de liefdevolle aandacht van hun leerkracht. Ik ben blij dat ik leiding mag geven aan zo’n team!


De laatste schoolweek

De laatste week van het schooljaar is altijd een drukke week waarin alle afrondingen van het jaar plaatsvinden. Dit jaar zal de gehele school van binnen opnieuw geschilderd worden. Omdat de muren allemaal kaal moeten zijn hebben de leerkrachten een oproep gedaan voor hulpouders. Hopelijk zijn er per klas een aantal ouders die op donderdagmiddag 18 juli na schooltijd (13:00 uur) kunnen helpen de muren leeg te maken. Alvast dank.


Op donderdag 18 juli is het de laatste schooldag voor de kleuters. Op vrijdag 19 juli worden de getuigschriften uitgedeeld in de klassen, maar eerst komen we die ochtend nog met klas 1 t/m 6 bij elkaar op het plein, hierbij zijn de ouders van klas 6 van harte welkom. De leerkrachten schetsen een beeld van hun klas terugkijkend op het afgelopen schooljaar. Na een periode van, voor velen, 9 jaar nemen wij afscheid van de kinderen van klas 6 die de volgende berg gaan beklimmen.


Start van het nieuwe schooljaar

Op maandag 2 september om 08:25 openen we de schooldeuren voor klas 1 t/m 6. Na binnenkomst gaan de klassen naar de zaal waar we met elkaar het schooljaar openen. We zingen dan de nieuwe eerste klas welkom. Elke leerkracht schetst een beeld over de leerstof van het komende jaar. Ouders van klas 1 zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het is niet de bedoeling dat er kleuters bij aanwezig zijn. Zodra de kleuters ‘eerste klasser’ zijn, gaan de deuren voor hen open.

De kleuters beginnen dinsdag 3 september.


Opening schooljaar alle ouders

Met het hele team willen we jullie van harte uitnodigen om op maandagavond 2 september(19:30 – 20:30 uur) met ons het jaar te openen. De leerkrachten zullen een korte inkijk geven van de leerstof die ze volgend schooljaar gaan behandelen. Met name de specifieke vrijeschoolvakken zullen belicht worden. Verder is het een avond waarin we elkaar, na hopelijk een mooie en rustige zomer, weer kunnen ontmoeten en verhalen kunnen delen. We hopen jullie allen te mogen ontvangen, lukt het niet laat het ons dan even weten.


Getuigschrift

Dit jaar, net als alle andere jaren, hebben de leerkrachten weer hun uiterste best gedaan om de ontwikkeling van jullie kinderen te beschrijven in het getuigschrift. Het getuigschrift is een verslaglegging van de persoonlijke ontwikkeling van het kind van het afgelopen jaar. De leerkrachten proberen hun observaties vast te leggen en vooruit te kijken naar wat het kind nodig heeft. Soms heeft het kind meer uitdaging nodig om zelfstandiger te worden, soms is er uitdaging op cognitief gebied en soms op sociaal-emotioneel gebied, maar wat het kind ook vraagt, elke dag gaan de leerkrachten deze zoektocht samen met de kinderen aan.


Daarnaast is er een spreuk voor het kind. Dit is een korte tekst die als doel heeft het kind te inspireren en te helpen groeien in handelen (willen), voelen en denken. Om de spreuk nog aantrekkelijker te maken voor het kind, wordt deze kunstzinnig verwerkt. De spreuk dient als een middel waarmee het kind zich verder kan ontwikkelen. Aan jullie, de ouders, wordt gevraagd om de spreuk thuis een speciale plaats te geven. Na de vakantie dragen de kinderen hun spreuk voor op hun geboortedag, wat wekelijks in de klas gebeurt. Op deze manier komt de spreuk tot leven.


We hopen dat jullie met veel plezier het getuigschrift lezen. Met eer en dank aan de leerkrachten.


Via deze weg wil ik ook alle helpers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de school, de klassen en de kinderen individueel, heel hartelijk bedanken!


Ik dank jullie allen voor weer een heel mooi jaar vol uitdagingen en prachtige samenwerkingen.


Voor nu wens ik jullie allemaal een heel fijne vakantie toe.


Horriah Nelissen

(hnelissen@rsschool.nl)

Beste kinderen en ouders/ verzorgers,


Mijn naam is Danielle de Vaan en ik ben de juf van klas 4 volgend schooljaar.


Ik woon samen met mijn man in Haarlem-Noord en heb daar een mooie tuin en moestuin waar ik erg van geniet. Ik ben graag buiten en ga geregeld naar het strand om te surfen.


Na 18 jaar regulier basisonderwijs heb ik besloten om de overstap te maken naar het vrijeschoolonderwijs. Ik wil kinderen altijd graag begeleiden om het beste uit zichzelf te halen, maar kreeg de laatste jaren steeds meer het gevoel dat ik hiervoor wat anders nodig had. Mede door een aantal jaren zangles, mijn bezigheden in mijn moestuin, het volgen van een cursus Permacultuur en de zorgen die ik heb over de ontwikkelingen in de maatschappij is mijn gevoel voor de Vrije School gegroeid.


Wat mij trekt aan de Vrije School is de aandacht voor de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen en het werken met hoofd, hart en handen. Daarnaast vind ik het werken met de 12 zintuigen erg interessant.


Het afgelopen jaar heb ik de opleiding vrijeschoolpedagogie bij de BVS gedaan en deze zomer ga ik de leraren-zomercursus in Zeist doen. Ik denk ik dat ik me erg thuis ga voelen op de Rudolf Steinerschool. Ik zal zelf nog veel moeten leren de aankomende jaren en dat wil ik graag met de kinderen en mijn nieuwe collega’s doen. Ik heb er heel veel zin in!


t

Uit de kleuterklas!
Kleuters op de tuin!!

Van de Vlinderboom


Op zoek naar een leuke leeromgeving en tegelijkertijd werken in de kinderopvang?


In september start er weer een klas bij de School voor Antroposofische Kinderopvang met een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) van de Vlinderboom. Je komt werken op één van onze locaties en krijgt een opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker MBO niveau 4.


Kijk voor vacatures op

BBL-opleidingsplekken september 2024- Alle locaties – de Vlinderboom (devlinderboom-opschool.nl)



Schoolvakanties 2023-2024

Zomervakantie: za 20 juli t/m zo 1 sept

  • Maandag 2 september 1e schooldag klas 1 t/m 6
  • Dinsdag 3 september 1e schooldag kleuterklassen

Vrije middagen 2023-2024 les tot 13:00u

Donderdag 18 juli laatste schooldag kleuters, klas 1 t/m 6 13:00u uit

Vrijdag 19 juli laatste schooldag klas 1 t/m 6 kinderen zijn om 11:00u uit


*************************************************************************************


Schoolvakantie 2024-2025

Herfstvakantie : ma 26 okt t/m zo 3 november

Kerstvakantie : vrij 20 dec t/m zo 5 jan

Voorjaarsvakantie: ma 17 feb t/m ma 24 feb (24 feb is studiedag)

Meivakantie: vrij 18 april t/m ma 5 mei (incl goede vrijdag, pasen en bevrijdingsdag)

Hemelvaartsweekend: do 29 mei t/m zo 1 juni

Pinksterweekend: za 7 juni t/m ma 9 juni

Zomervakantie: za 12 juli t/m zo 24 aug


Studiedagen 2024-2025

Vrijdag 4 oktober (Studiedag Ithaka)

Donderdag 14 november
Vrijdag 20 december (voorafgaand aan de kerstvakantie)
Maandag 24 februari (aansluitend aan de voorjaarsvakantie)
Maandag 31 maart
Maandag 23 juni


Vrije middagen 2024-2025 les tot 13:00u

Vrijdag 27 september St. Michaelfeest

Donderdag 17 oktober oudergesprekken

Maandag 11 november St. Maarten

Donderdag 5 december St. Nicolaas, 6 december start om 9:30u

Donderdag 19 december Kerstviering

Vrijdag 14 februari Verkleedfeest

Donderdag 13 maart oudergesprekken

Donderdag 17 april Paasviering

Vrijdag 6 juni Pinksterfeest

Vrijdag 27 juni Sint Jansfeest


Algemene ouderavonden (AO) + Schoolpresentatie (SP)

Maandag 2 september AO Inloop 19.15 uur, start 19.30

Maandag 4 november AO Inloop 19.15 uur, start 19.30

Dinsdag 11 maart SP Inloop 8.30 uur, start 8.45 uur

Klassenouderoverleg 2024-2025 (8.30 – 9.30 uur in de lerarenkamer)

Dinsdag 24 september

Woensdag 29 januari

Maandag 12 mei