Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 18-09-2024Nieuw

2024-2025 Nieuwsbrief 1

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

Nieuwsbrief 1


Agenda


Vrij 20 septSchoolfotograaf klas 1 t/m 6
Di 24 septKoffieochtend met directie 8:30u
Do 26 septMichaelsfeest kleuterklassen
Vrij 27 septMichaelsfeest klas 1 t/m 6,  13:00u vrij
Di 1 oktOuderavond klas 3 (inloop 19:45u start 20:00u)
Vrij 4 oktStudiedag Ithaka
Do 10 oktOuderavond kleuterklassen leerrijpheid
Do 17 oktOudergesprekken 13:00u vrij
Wo 23 oktAlgemene ouderavond kleuterklassen
Za 26 okt t/m zo 3 novHerfstvakantie
Ma 25 novAlgemene ouderavond alle klassen (met Rick ten Cate)


In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Uit het kleutertuintje
  • Michaelsfeest kleuters
  • Buitendag klas 1
  • Michaelsfeest klas 1 t/m 6
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


Start van het jaar

Het is maandagochtend, de eerste schooldag na een heerlijk lange vakantie. De kinderen popelen om hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien, hun nieuwe klas, hun (nieuwe) juf of meester en de school, fris geverfd. Traditiegetrouw starten we met een schoolopening in de grote zaal. Er worden weer prachtige beelden verteld door de leerkrachten en de kinderen luisteren vol bewondering en verwachting naar wat er gaat komen dit jaar. Na deze verbindende opening gaan de kinderen naar hun eigen klassen. Vertrouwde gewoontes worden weer wakker geschut en nieuwe frisse ideeën worden ingezet. Het schooljaar 2024-2025 is begonnen!


Ook met de ouders zijn we dit schooljaar gezamenlijk gestart tijdens een opmaat in de avond. Leerkrachten en ondersteunend personeel presenteerden zich en vertelden kort een beeld of verhaal over zijn of haar speerpunten van dit jaar. Het resultaat was een prachtige samenkomst waarin een doorlopende leerlijn, van kleuters tot en met klas 6, in verhaal en in ontwikkelingsfase van de kinderen, hoorbaar was. Vol trots kijken wij als team terug naar deze avond. We vonden het heel fijn om met zoveel ouders het jaar te kunnen starten. Dank daarvoor!


School-speerpunten van 2024-2025

Een groot thema dit jaar is samenwerken. Samenwerken met de kinderen, als team en met jullie ouders. De schoolgemeenschap versterken en laten groeien. Het reken- en taalonderwijs wordt verder versterkt. We hebben nu een rekenspecialist, Symone Reckman, een taalspecialist, Britta Neve, en Corina Koster-Timmermans is onze HB/ MB (meerbegaafden)-specialist. Zij kunnen en zullen de andere leerkrachten ondersteunen wanneer er vragen zijn rondom deze vakgebieden. De thema’s Digitale Geletterdheid en Burgerschap zullen we verder ontwikkelen en aanpassen naar de visie van onze school. We zullen dit jaar het Periodeonderwijs met elkaar onder de loep nemen zodat we de kwaliteit van de verschillende periodes nog verder kunnen ontwikkelen. En we gaan dit jaar met het hele team kijken naar de jaarfeesten die we vieren. Kunnen we de jaarfeesten diverser, inclusiever en hedendaagser maken met behoud van onze visie, wat blijft en wat zou kunnen veranderen? De samenwerking en verbinding is ons uitgangspunt.


Algemene ouderavond

We willen jullie dit jaar graag weer uitnodigen voor verschillende bijeenkomsten, feesten en ouderavonden. Om te beginnen willen we jullie uitnodigen voor de tweede Algemene Ouderavond van dit jaar. Deze staat gepland op maandag 25 november! Dit is een wijziging t.o.v. de jaarkalender die jullie hebben ontvangen, daar staat aangekondigd maandag 4 november.

Voor deze ouderavond hebben wij Rik ten Cate uitgenodigd om ons mee te nemen in een lezing over: Antroposofie en Vrijeschool in deze tijd: hoe kan dat eruitzien? Rik ten Cate is beeldend kunstenaar en al heel lang verbonden aan de lerarenopleiding van Hogeschool Leiden. Bij de opmaat van de leerkrachten werd al een kleine inkijk gegeven van hoe Antroposofie onze leerlijn beïnvloed. Rik zal ons tijdens de ouderavond meer uitleg geven over Antroposofie en de vrijeschool. Waarom doen wij de dingen die we doen? Dit is de kans om nog meer te leren over de achtergronden van het vrijeschool onderwijs!


Koffieochtend met directie

Graag nodig ik jullie uit voor een gezamenlijke koffieochtend op dinsdag 24 september 8:30 uur in de lerarenkamer. Ik wil graag met jullie in gesprek over de vragen die jullie hebben rondom Antroposofie en de vrijeschool. Dit als kleine opmaat naar de Algemene Ouderavond. Natuurlijk kunnen er ook andere vragen en opmerkingen besproken worden tijdens deze ochtend.


Ouderbijdrage

Volgende week ontvangen jullie van ons de jaarlijkse brief over de ouderbijdrage. Zouden jullie deze brief alsjeblieft zorgvuldig willen lezen, ook wanneer je geen ouderbijdrage kunt of wilt betalen? In deze brief leggen we het belang van de ouderbijdrage uit. Ook leggen we uit op welke manieren de ouderbijdrage voldaan kan worden. De ouderbijdrage is en blijft vrijwillig en het mag geen belemmering zijn om jullie kind(eren) naar onze school te sturen. Jullie bijdrage maakt het voor ons mogelijk om de visie van onze school werkelijk vorm te kunnen blijven geven. We hopen dat wanneer jullie als ouder een overtuigde keuze hebben gemaakt voor ons onderwijs jullie het belang van de ouderbijdrage inzien.


Ik wens jullie allemaal een heel mooi en verbindend schooljaar toe en mogen we maar veel samen doen en zijn!


Hartelijke groet,

Horriah Nelissen

(hnelissen@rsschool.nl)


Gevonden voorwerpen

De bak met gevonden voorwerpen is binnen twee weken alweer helemaal vol. Zouden jullie je kinderen willen helpen herinneren al hun spullen mee naar huis te nemen aan het einde van de dag?


En TIP: kijk als ouder ook af en toe in de gevonden voorwerpen bak, misschien dat er een kledingstuk of iets anders in zit van je kind.


De bak wordt elke twee maanden geleegd en naar het goede doel gebracht!


Uit het kleutertuintje

Michael

In de middeleeuwen is men begonnen het feest te vieren van de aartsengel Michaël.

Dit wordt van oudsher op de 29e september gevierd. De engel Michaël versloeg de draak en verjoeg hem uit de hemel. Hij is de engel van de goede wil, de strijder tegen het duister, de schenker van de innerlijke moed. Hij wordt meestal afgebeeld met zwaard en weegschaal. Het zwaard is een attribuut om te strijden. Het hanteren van het zwaard vergt onderscheidingsvermogen en zelfbewustzijn. De weegschaal is het attribuut om goed en kwaad af te wegen. Het geeft de mogelijkheid een evenwicht te vinden. De schalen van de weegschaal zijn van koper, een metaal dat warmte geleidt, ook wel het metaal van hartewarmte.


In de Michaëlstijd vindt een seizoenswissel plaats van de zomer naar de herfst. De aarde ontvangt minder kracht van de zon. Met dit wegtrekken van de zon, verlaten ook de groeikrachten de aarde. De bomen worden kaal, dorre bladeren vallen neer, vlinders, kevers en andere insecten verdwijnen voor de winter en vogels zoeken het warmere zuiden op. Weer andere dieren hamsteren nu en trekken zich terug voor een winterslaap. De natuur sterft, maar niet zonder de kiem achter te laten voor nieuw leven. In de zaden en vruchten die ons nu worden geschonken schuilt de kracht die ons helpt om de wintertijd te kunnen doorstaan.


Ook wij mensen trekken naar binnen en zijn nu meer aangewezen op onszelf. Michaël geeft ons moed om de winter door te komen.



Het Michaëlsfeest voor de kleuters

Op donderdag 26 september vieren we het Michaëlsfeest.


Met de kleuters leven we met de seizoenen; we vieren het feest van Michaël in de vorm van een oogst-, herfst- en dankfeest. Met Michaël is er een oogsttafel met allerlei zongerijpte heerlijkheden als rozenbottels, eikels, kastanjes en hop.


Van dennenappels worden er “zwierezwaaiers” gemaakt met een vurig gekleurde staart van crêpepapier. De kinderen gooien ze de lucht en wanneer ze naar beneden vallen is het als de sterrenregen van kosmische ijzervonken die aan het eind van de zomer naar de aarde komt. Dit is de aanzet van de naderende Michaëlstijd.


Appelvrouwtje

We maken een wandeling naar Vrij Waterland terwijl we verschillende Michaëls –en herfstliedjes zingen.

Als we in de appelboomgaard aankomen, zien we daar onder een appelboom het appelvrouwtje zitten.

Het appelvrouwtje symboliseert Moeder Aarde. Zij geeft aan ieder kind met eerbied iets van de oogst van de aarde. Dit waardevolle geschenk is een glanzend appeltje dat met een zacht doekje gegeven wordt. Voor de kinderen is dit een gewichtig moment. De stemming is dan ook vol van respect, er wordt gefluisterd en de appeltjes worden bewonderd. Elk kind poetst zijn appeltje nog meer op.

Appels en peren zijn ijzerhoudende vruchten; ijzer geeft ons kracht. Vruchten en granen zijn door de zon gerijpt en dragen dus veel warmte in zich; warmte wordt door koper gesymboliseerd. Zo worden de symbolen van Michaël door de kinderen beleefd.


Wanneer we weer op school terug komen eten we ons heerlijke eigen gebakken feestbrood, appeltulband of pannenkoeken of een vruchtenbowl.


Aan het einde van de dag sluiten we het feest af met een speciaal Michaëlsverhaal van een jongen en een meisje met een vlieger wat de juffen uitspelen als tafelspel.



Buitendag Klas 1


Met klas 1 zijn we dit jaar elke woensdag in Koningshof. De kinderen krijgen in het bos onderwijs. Het betreft een pilot die geëvalueerd zal worden met het team, de kinderen en de ouders.


We lopen iedere week dezelfde grote wandeling waardoor ze op den duur de weg leren kennen en de verandering van de seizoenen beleven. De afspraken om elkaar in het oog te houden en zorg te dragen voor plant en dier oefenen we al doende.

Op het zandduin eten we onze appel terwijl ze luisteren naar een verhaal over dieren in de natuur. Op een omgevallen boom oefenen ze hun evenwicht en helpen elkaar daarbij een handje.

Op het vogelpad, dat mooi op en neer gaat, lopen ze in stilte (een hele kunst!) en luisteren naar de vogels die daar zingen en kwetteren.

Bij elke kruising wachten we op elkaar voordat we weer verder gaan. Er zijn een paar open plekken waar we de lesstof uit de klas oefenen, zoals het schrijven en leggen van de geleerde letters in het zand en het verzamelen en ordenen van eikels of dennenappels om mee te rekenen. Ook doen we verschillende spelen die de sociale cohesie bevorderen.

Met aandacht voor elkaar en de natuur zijn we te gast in het bos en sluiten de buitendag af met een lied, waarna ze moe en voldaan weer door de ouders opgehaald worden.

Het is vreugdevol om de kinderen te zien genieten en met hen samen op pad te zijn.


Juf Barbara

Michaëlsfeest klas 1 t/m 6 – Vrijdag 27 september 2024


Beste ouders,


Na de start van dit nieuwe schooljaar nadert de tijd van de seizoenswisseling en tevens de tijd van de zonnewende. Michaël geeft ons de moed om de winter door te komen.

Op vrijdag 27 september vieren we het Michaëlfeest. Samen verslaan we de draak.

Een gezamenlijke viering van kind, ouder en leerkracht.


Net als vorig jaar vieren we het op het Bloemendaalse strand, ter hoogte van strandtent San Blas.

Er zullen rij-ouders nodig zijn die tevens de groepjes begeleiden en we nuttigen graag weer heerlijke baksels van ouders die dag. Alle kinderen nemen een schepje en een emmer mee om in hun groepje een mooie draak te creëren met zand, water, schelpen en alle moois dat we aan de kunstlijn kunnen vinden. Jullie ontvangen binnenkort uitgebreide informatie over deze ochtend.

Niet vergeten, de kinderen zijn om 13.00 uur weer terug op school en zijn die middag vrij.


Namens het team,


Corina en Julia


Iedereen doet mee! (Tegemoetkoming schoolkosten)

In Haarlem willen we dat iedereen mee doet! Ook de kinderen uit de gezinnen die moeten rondkomen van een laag inkomen. Gemeente Zandvoort heeft twee regelingen om gezinnen met schoolgaande kinderen financieel te ondersteunen.

Tegemoetkoming schoolkosten
•Voor kinderen op het basisonderwijs: € 100
•Voor kinderen op het middelbaar onderwijs: € 200
•Voor kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan: € 200 extra

Ouders met een HaarlemPas hebben een brief ontvangen
Ouders met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen ook een HaarlemPas en de tegemoetkoming aanvragen. De voorwaarden staan op     Tegemoetkoming schoolkosten | Gemeente Haarlem   

Extra € 100 voor kinderen
Veel leuke dingen kosten geld. Daarom kijkt gemeente Haarlem elk jaar of ze kinderen wat extra geld kunnen geven. Dit jaar krijgt elk schoolgaand kind uit een gezin met een HaarlemPas € 100 extra. Kinderen kunnen zelf kiezen hoe zij dit geld willen besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed of een uitje. Gezinnen die de tegemoetkoming schoolkosten krijgen, krijgen dit extra bedrag automatisch, samen met de schoolkosten.

Tegemoetkoming huiswerkbegeleiding of bijles
Vergoeding huiswerkbegeleiding of bijles van € 25 per lesuur tot € 100 per maand. Voor de aanvraag is een onderbouwing nodig van de leraar, docent of mentor. De voorwaarden staan Tegemoetkoming schoolkosten | Gemeente Haarlem

Voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen is er in Haarlem ook een Stichting Leergeld! Kijk voor meer informatie op Leergeld Haarlem Zandvoort


Terugblik zomervakantie


Met elkaar kunnen we terugkijken op een geslaagde zomervakantie. Het thema “onbewoond eiland” viel bij kinderen, ouders en team in goede aarde. Bij onze buiten activiteiten was het weer ons goed gezind. We hebben mogen schieten met pijl en boog, zijn wezen wild plukken in het park en hebben met de geplukte bloemen en kruiden onze eigen lunch gemaakt. Ook is er veel vuur gestookt en hebben we soep gekookt in de heksenketel, broodjes en mais aan een bamboestok gebakken boven dit zelfgemaakte vuur. Er is een dansworkshop geweest waarin het thema leuk naar voren kwam, we zijn in de geschiedenis terug gegaan in het Archeon. Er is gespeeld bij en in het Wed, in het Linneaushof en bij het Woeste Westen. Ook zijn er verschillende dieren op bezoek geweest o.a een slang, reuzenschildpad, salamander en reuzenslak, zeer interessant maar zeker ook spannend. We hebben laten zien hoe goed wij kunnen schatgraven en kunnen speuren naar schatten die op het plein verborgen lagen. We sluiten de vakantie af met een goed gevoel en kijken met elkaar uit naar de herfstvakantie.



Aankondiging voor voor het grootste kinder(jeugd)koor van Haarlem onder begeleiding van onze koorjuf Marina!




GGDflits september 2024 Basisonderwijs

1. Jeugdgezondheidszorgteam op school

Aan elke basisschool is een jeugdgezondheidsteam verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige en een doktersassistente.


• Kinderen rond 5 jaar en groep 7 leerlingen krijgen een gezondheidscheck aangeboden. Het doel van deze check is stil staan bij hoe het met je kind en jullie als gezin gaat. Betreffende ouders krijgen hier nog meer informatie over.

• Bij vragen of zorgen kan jeugdgezondheidszorg met jou als ouder bespreken of iets normaal is, adviseren, meedenken en indien nodig doorverwijzen naar passende hulp of begeleiding.

• Onderwerpen waar ouders regelmatig mee komen zijn bijvoorbeeld: gedrag, opvoeding, zindelijkheid, gehoor, slapen, eten, groei, niet luisteren, somberheid, puberteit etc.


Het is als ouder altijd mogelijk een afspraak te maken bij zorgen of vragen over je kind. Dit kan via 023 7891777 op werkdagen van 8.30 – 12.30 en 134.00 – 17.00


2. Groeigids en ouderchat voor ouders

Op GroeiGids.nl vind je betrouwbare informatie over ontwikkeling, gezondheid en opvoeden. Van zwangerschap tot en met puberteit. Kies een leeftijdsfase of zoek direct op een onderwerp in de zoekbalk. Basisschoolkind – GroeiGids Je vindt informatie over:


• Ontwikkeling

• Gezondheid

• Gedrag

• Voeding

• Veiligheid

• Vrije tijd sport en beweging

• Opvoeden

• Basisschool

Ouderchat

Je kunt bij de GroeiGids ouderchat vragen stellen over je kind van 0-12 jaar. Elke dag zit een team van jeugdverpleegkundigen klaar om met ouders in gesprek te gaan.

• De GroeiGids ouderchat, Newtee LiveChat (serviant.nl) is open op ma-vrij van 8.30-17.00 u. en op ma-di en do tot 20.30 u.

• Let op! We kunnen bij de chat niet in het dossier van je kind kijken en helaas GEEN AFSPRAKEN maken of verzetten.


3. Doe de online VraagMaar-training!

Van 9 tot en met 15 september 2024 is het Wereld Suïcide Preventie Week. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tot 30 jaar. Suïcidaliteit kun je aan de buitenkant van jongeren niet zien. Wel kunnen veranderingen in gedrag en stemmingswisselingen veelzeggende signalen zijn.

Als je ziet of vermoed dat je kind of puber mogelijk niet lekker in zijn vel zit, is contact maken essentieel. Het zorgt ervoor dat deze zich gehoord en gesteund voelt. Maar hoe ga je het gesprek aan over dit moeilijke onderwerp?

• Om daarbij te ondersteunen doet 113 Zelfmoordpreventie de oproep aan iedereen om de Vraagmaar | 113 Zelfmoordpreventie te volgen. De training is een onlinetraining suïcidepreventie. Je leert in één uur hoe je signalen herkent bij je kind of puber, hoe je door kunt vragen en welke hulp er beschikbaar is.


Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl bel 113 of bel gratis 0800-0113.



Schoolvakanties 2024-2025


Herfstvakantie : za 26 okt t/m zo 3 november

Kerstvakantie : vrij 20 dec t/m zo 5 jan

Voorjaarsvakantie: ma 17 feb t/m ma 24 feb (24 feb is studiedag)

Meivakantie: vrij 18 april t/m ma 5 mei (incl goede vrijdag, pasen en bevrijdingsdag)

Hemelvaartsweekend: do 29 mei t/m zo 1 juni

Pinksterweekend: za 7 juni t/m ma 9 juni

Zomervakantie: za 12 juli t/m zo 24 aug


Studiedagen 2024-2025

Vrijdag 4 oktober (Studiedag Ithaka)

Donderdag 14 november
Vrijdag 20 december (voorafgaand aan de kerstvakantie)
Maandag 24 februari (aansluitend aan de voorjaarsvakantie)
Maandag 31 maart
Maandag 23 juni


Vrije middagen 2024-2025 les tot 13:00u

Vrijdag 27 september St. Michaelfeest

Donderdag 17 oktober oudergesprekken

Maandag 11 november St. Maarten

Donderdag 5 december St. Nicolaas, 6 december start om 9:30u

Donderdag 19 december Kerstviering

Vrijdag 14 februari Verkleedfeest

Donderdag 13 maart oudergesprekken

Donderdag 17 april Paasviering

Vrijdag 6 juni Pinksterfeest

Vrijdag 27 juni Sint Jansfeest


Algemene ouderavonden (AO) + Schoolpresentatie (SP)

Maandag 25 november AO Inloop 19.15 uur, start 19.30

Dinsdag 11 maart SP Inloop 8.30 uur, start 8.45 uur